Otomotiv ihracatı kasımda 2,9 milyar dolar oldu

schomberger

Global Mod
Global Mod
Otomotiv ihracatı kasımda 2,9 milyar dolar oldu04.12.2022 12:38
Haber Kaynağı: Mehmet Ali Kantarcı

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre, Türkiye otomotiv endüstrisinin kasım ertesi ihracatı geçen senenin tıpkısı dönemine göre yüzde 13,7 artım ile 2 milyar 875 milyon abd oldu. Ülke ihracatında ilk sırada yer saha endüstrinin Türkiye ihracatından aldığı pay bile yüzde 13,2 olarak gerçekleşti. Yılın ocak-kasım döneminde otomotiv endüstrisi ihracatı yüzde 5,6 artışla 27,8 milyar abd olurken, söz konusu dönemde ortalama aylık ihracat ise 2,54 milyar abd olarak kaydedildi.

Tedarik sanayinde yüzde 12 artım

Kasımda en yetişkin ürün grubunu oluşturan Tedarik Endüstrisi ihracatı %12 artarak 1 milyar 154 milyon USD olarak gerçekleşti. Binek Otomobil ihracatı %2 artarak 847 milyon USD, Eşya Taşımaya Mahsus Motorlu Taşıtlar ihracatı %33 artarak 436 milyon USD ve Otobüs-Minibüs-Midibüs ihracatı bile yine %33 artarak 207 milyon USD oldu.

Tedarik Endüstrisinde en fazla ihracat yapılan ülke olan Almanya’ya %7,5 oranında artım görülürken, yine önemli pazarlardan Rusya’ya %64, İtalya ve ABD’ye %14, Fransa’ya %24, Fas’a %42, Çekya’ya %73 ihracat artışı, Birleşik Krallık’a ise %8 ihracat düşüşü görüldü.

Almanya’ya yüzde 2 düşüş, İtalya’ya yüzde 49 artım

Kasımda en yetişkin Pazar olan Almanya’ya %2 azalışla 387 milyon USD’lik ihracat yapıldı. İkinci yetişkin Pazar Fransa’ya %2 artışla 296 milyon USD’lik ihracat yapıldı. Üçüncü yetişkin pazar İtalya’ya ihracat bile %49 artışla 270 milyon USD oldu. Yine önemli pazarlardan Birleşik Krallık’a %10, ABD’ye %28, Polonya’ya %24, Belçika’ya %29, Slovenya’ya %32,5 Rusya’ya %39,5 Çekya’ya %81, Romanya’ya %13 ihracat artışı, Fas’a %9 ve Mısır’a bile %25 ihracat düşüşü yaşandı.

Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.